dimecres, 27 de març del 2013

El govern de l’atur i la desprotecció social



Aquest hauria de ser el nom del Govern de l’Estat espanyol, ja que totes les decisions que ha pres en l’àmbit laboral i de l’Estat del Benestar han estat per retallar drets als treballadors i per trencar acords signats entre els anteriors governs i els agents socials. Acords que el PP i el Sr. Mariano Rajoy va criticar per ser dolents per a la societat i els quals va anunciar que milloraria si governava. Doncs des que governa, el president ha fet tot el contrari. Fa un any va aprovar una reforma laboral que ha servit per acomiadar milers de treballadors i per fer més precari el nostre treball, i el passat divendres ha realitzat una reforma del model de pensions i del subsidi de desocupació que només servirà per empobrir encara més la classe treballadora del nostre país.

Hem de destapar les mentides que diuen aquest senyors cada divendres quan acaba el Consell de Ministres. El sistema de la Seguretat Social de l’Estat espanyol és un dels més forts del món i solidari entre generacions, i els problemes que té actualment es deuen a la crisi econòmica i a unes reformes laborals que han servit per acomiadar milers de treballadors, el que suposa, per tant, menys cotitzants.

Però destapem també les mitges veritats del Govern del PP. La reforma aprovada divendres és absolutament injusta perquè la retallada es basa en una idea falsa, segons la qual les persones que es jubilen anticipadament són insolidàries i abusen del sistema. Una vegada més, ens volen fer creure que la culpa la tenim els treballadors i les treballadores. Hem de tenir clar que les jubilacions anticipades estan reservades a treballadors entre 61 i 63 anys que han cotitzat entre 30 i 33 anys, i que les pensions es redueixen i així la Seguretat Social assumeix menys despesa.

La segona mentida: el Govern de l’Estat diu que està molt preocupat pels dos milions i mig de joves que no tenen feina. Llavors, ¿com pot aprovar una mesura que permetrà que els treballadors jubilats puguin cobrar la pensió i continuar treballant? Això provocarà que l’entrada en el mercat laboral dels joves sigui encara més complicada. Però no nomes per als joves serà complicat trobar feina, sinó també per a la gran quantitat de persones aturades més grans de 55 anys. A tot això hi hem de sumar que aquest col·lectiu de treballadors encara tindrà molta més dificultats per accedir al subsidi per desocupació, ja que el Sr. Rajoy i sus muchachos han limitat encara més el seu accés i no es podrà cobrar si la unitat familiar té ingressos superior al 75% del salari mínim interprofessional. Hem de ser conscients que el subsidi es l’últim recurs per a poder mantenir una mínima dignitat com a persona i poder menjar. Què faran amb els milers de persones que no podran rebre aquesta prestació? Aquest mesura absurda provocarà un augment de la pobresa a la nostra societat.

La sensació que ens queda després d’aquesta nova retallada és que el Partit Popular pensa que els aturats no volen treballar, que els centenars de treballadors que es veuen obligats a acceptar una jubilació anticipada ho fan amb molta alegria i que la gent s’aprofita del sistema, quan la veritat és que els únics que s’aprofiten del sistema són ells. Els que ens governen han de tenir clara una cosa: el sistema som els ciutadans i comencem a estar farts de què facin amb nosaltres el que volen.