dimarts, 9 d’octubre del 2012

Per un model econòmic i social igualitari.





Les dones i els homes del Vallès Oriental commemorem un any més el 8 de març, el Dia Internacional de totes les dones.

Un dia ple de reivindicacions, d’homenatges i d’esperança. En la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, recordem la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, a on van morir 142 obreres que l'any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals. Des de l’inici de la revolució industrial, Catalunya no va quedar al marge de les reivindicacions de les dones per millorar les precàries condicions laborals. Un exemple és la vaga que 3500 treballadores del sector tèxtil d Igualada van fer el 1881.

Des de llavors, les fites aconseguides són moltes però, no ens podem permetre ni un pas enrere. En els últims anys la nostra societat ha avançat cap a la igualtat de forma important i significativa quant els drets de les dones però, encara hi ha molts objectius a aconseguir; les morts per violència masclista són un clar exemple de que la igualtat i el respecte cap a les dones no s ha assolit.

Avui hem de reivindicar més fort que mai la importància de la igualtat d’oportunitats com a condició indispensable per al creixement sostenible, l’ocupació, la competitivitat, l’excel·lència científica i la cohesió social. La igualtat entre dones i homes és una qüestió de drets fonamentals i de justícia social però també una condició prèvia per a la superació de la crisi econòmica i financera que estem patint.

La UGT Vallès Oriental rebutgem la reforma laboral ja que, lluny de crear ocupació, contribueix a l’augment de la precarietat laboral i la disminució de la protecció social de les dones, a banda de no corregir la desigualtat de que les dones guanyin un 26% menys que els homes avui dia a Catalunya.

Des de la UGT Vallès Oriental continuem apostant per un nou contracte social que asseguri el repartiment entre dones i homes de tots els treballs, els remunerats i els de cura de les persones, així com el repartiment de poder de tots els àmbits.

Les polítiques d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes requereixen d’una veritable conscienciació de tots els agents socials i la seva rendibilitat es tradueix en majors taxes d’ocupació, més contribució al PIB, majors ingressos fiscals, índex de natalitat sostenibles i més cohesió social.

La UGT defensem que l’actual context econòmic no pot aturar les reivindicacions per a la  igualtat. És necessari, doncs, exigir fermament el compliment de la Llei d’Igualtat, desenvolupant mesures i plans d’igualtat, per tal que en aquest moments de canvi puguem avançar cap un nou model productiu inclusiu. Perquè la crisi també vol dir oportunitat, s’ha d’aprofitar aquest  canvi per a incorporar una perspectiva de gènere que permeti arribar a la igualtat efectiva en tots els àmbits.

8 Març  2011